Hakkımızda
“Bir şehrin ortasında, hayallerimizde cimri olmadan gerçekleştirdiğimiz “TAŞEV”sevgidir… damak zevkinin ötesinde mutfak estetiğidir…çocukluğumuzun keyfi sinemasal filmler mekanıdır…ocağın başında oturan, bahçede çiçeklerin, ağaçların kalbini kırmadan gün batımını seyredenler için aşktır…”
Safranbolu’nun tarihi ve büyülü dokusu içinde (eski çarşıda), 200 yıllık orijinal Rum mimarisine sahip ‘’TAŞEV’’, geçmişte çarşı esnafından Stelyo Trientifillidis ailesine ( Güllüoğulları ) ve sonrasında bu güzelim kasabanın düğünlerini organize eden Kemancı Zehra gibi renkli kişiliklere ev sahipliği yapmıştır.
TAŞEV Safranbolu’nun özel mekanlarından biridir. Safranbolu ve çevresindeki tek Sanat ve Şarapevidir. 100 kişilik bahçe ve 60 kişilik iç mekanda restaurant ve kafe olarak da hizmet veren TAŞEV, sanat galerisi olarak kullanıma açık bir odaya ve 30 kişilik bir sinema salonuna sahiptir.
Bahçe içinde 2 katlı olarak inşa edilmiş olan taş binanın giriş katında ‘’Şarap Bar‘’ olarak kullanılan bir odası ve aynı katta lavabolar bulunmaktadır.
İkinci kata çıktığınızda büyükçe bir salon karşılar sizi. Burada ve genel olarak mekanda ‘’ahşap ve taş’’ın mükemmel uyumuna tanık olabilirsiniz. Salona açılan üç odanın herbirinde zamanında farklı amaçlar için kullanılmış şömineler bulunmaktadır.
‘’Küçük Oda’’da bulunan şöminenin ısınmak amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir.
‘’ Hamamlı Oda’’ ismini içinde bulunan tarihi orijinal hamamdan alıyor. Anadolu evlerindeki geleneksel yüklük içindeki hamamlardan farklı olarak şömineye bitişik olarak yapılan, el oyması taş bir kazanı ile kurnası olan hamamın çalışma şekli de şöyle; ‘’çift yanmalı ocak olarak anılan şöminede arkadaki ocak yakılarak kazandaki su ısıtılıyor. Hamamın işleyişi günümüzdeki duş sistemine benzer bir özellik göstermektedir.
Galeri olarak kullanılan diğer oda bütünüyle orijinal taştır. Bu odada bulunan şömine ‘’kazan ocağı’’ olarak anılmaktadır ve binanın oturum amaçlı kullanıldığı günlerde yemeklerin bu ocakta pişirildiği sanılmaktadır.
Galeri odasından merdivenle çıkılan çatı katında bulunan cep sineması konuklarımız için süpriz niteliğindedir. Sinema salonumuzda bu yıl hayata geçirilmesi planlanan projeler arasında, çocuk tiyatrosu ve izleyiciyi yönetmeni ve oyuncuları ile buluşturan film gösterimlerini sayabiliriz.
10 Ekim 2008’de 9.Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında açılışı yapılan TAŞEV’in , festival proğramına dahil olarak Mesude KILIÇ’ın resim sergisi ile Galeri, İsmet ARASAN’nın ‘’Adakale Sözlerim Çoktur’’ isimli belgesel filmi ile de Sinema Salonu hizmete girmiştir.
TAŞEV’de düzenlenen ve‘’Taşlara Karışık ‘’ adı altında toplanan etkinliklerden ilki 29 Kasım 2008’de gerçekleştirildi ve taş dile geldi… şarkılarda, şiirlerde, türkülerde… Sezai SARIOĞLU, Mehmet TEKİRDAĞ ve Nevzat KARAKIŞ Safranbolu halkıyla TAŞEV çatısı altındaydı.
29 Nisan 2009 tarihinde gerçekleştirilen ‘’Taşlara Karışık II ‘’ İmza – söyleşi etkinliğinde Cezmi ERSÖZ okurlarıyla buluştu.
TAŞEV’in mutfağı ise; zengin şarap mönüsüne eşlik eden, Kars bölgesine ait peynirlerden oluşan peynir tabağının yanı sıra bonfile çeşitleri, makarnalar, börekler, salatalar, tatlılar, zengin kahvaltıları, ev yapımı reçeller, değişik bitki çayları, kahveler, soğuk, sıcak içeceklerin sunulduğu her öğüne hitap eden bir restaurant mönüsüne sahiptir.
Safranbolu’ya grup olarak gelmeyi düşünen konuklarımıza konaklama, yemek, doğa gezilerini içeren paket programları da yapılmaktadır.